Hoe gaat de samenleving in gesprek met de overheid? Dat blijkt complex, zeker als het gaat om de gevolgen voor Groningers van de gaswinning. Jacobine Gelderloos was vanuit het platform betrokken bij een plek voor dialoog, het Groninger Gasberaad. Liebrecht Hellinga heeft haar taak overgenomen, verder bouwend aan eenheid ondanks grote verscheidenheid. Nu neemt Jako Jellema deze taak over. Hij  stelt zich hier voor.

Paplepel Ik ben geboren en getogen in Malawi en Zimbabwe. In gebieden die aan het herstellen waren van conflict en waar de jonge kerk zocht naar een constructieve rol in de samenleving. Een manier van denken die er bij het kind van ontwikkelingswerkers met de paplepel werd ingegoten. Hopen op herstel, maar ook meteen bouwen, met de handen uit de mouwen.

Maar ik kom ook uit Scheemda. Mijn beide tieners zijn in Winschoten geboren, dus ik heb hier ook al wat wortels geschoten. We zijn als gezin lid van een evangelie gemeente in Winschoten.

Relatie met platform
De afgelopen 15 jaar heb ik verschillende banen in de energiesector gehad. Ik heb ook zes jaar voor het ministerie van Economische Zaken gewerkt. Zo leerde ik verschillende partijen kennen in het lang slepende conflict. Maar toen ik in 2014 voor het eerst bij een platformbijeenkomst kwam voelde ik een frisse wind. Een nieuw perspectief op de problematiek.

Een mooi voorbeeld van dat andere perspectief vind ik het ‘samen breien voor Groningen’.

“Bron: Breien verbindt, van Elly Molenaar in ‘Handwerken zonder
grenzen’, nummer 200, maart 2017.”

Door mijn werk moest ik de afgelopen drie jaar afstand nemen, maar toen de kans voorbij kwam om deze nieuwe taak op mij te nemen hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb er zin in.

Bouwen aan dialoog

Wat ik precies ga doen bij het Gasberaad moet ik nog een beetje ontdekken. Maar wat mij trekt is het verder bouwen aan de dialoog. Er is niet één overheid. Maar een netwerk van instanties waar de neuzen verschillende kanten op staan. Waar bestuurders komen en gaan. In die complexiteit is het Gasberaad een van de constanten geweest de afgelopen jaren. Een plek waar de dialoog steeds opnieuw wordt opgezocht. Een plek waar wij als platform kunnen halen en brengen.

Ik houd jullie graag op de hoogte.