Zeven Tweede Kamerleden in Loppersum, dat komt niet zo vaak voor. En dan ook nog in een kerk? Hoe kon dat gebeuren?

Onze Tweede Kamer investeert op dit moment veel tijd in het onderzoeken van wat er de afgelopen zestig jaar in Groningen is gebeurd. De ontdekking van een fossiele brandstof onder Slochteren heeft ons veel goeds gebracht. Wij bleken de grootste gasbel te hebben van het Europese vasteland en dat hebben we geoogst. Maar geleidelijk-aan bleek dat ook schadelijk. Heel lang werd dit ontkend. Hoe kon dat gebeuren?
Het onderzoek loopt nu al meer dan een jaar en gebeurt voornamelijk achter gesloten deuren. Daarbij gaat het zowel om de fysieke schade als de ellende die de bureaucratie en versterkingsoperatie heeft veroorzaakt. Scheuren in de dorpen en gezinnen. De Tweede Kamer heeft dus ook aandacht voor de immateriële schade. Wat doet dit allemaal met de mensen en hun dromen, hun leven?
Het onderzoeksteam uit Den Haag kwam naar Loppersum om met geestelijk verzorgers te praten. Ze waren benieuwd naar de ‘Proatbus’ en het werk van Marjo van Bergen en haar team bij Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied Groningen (GVA).
Op verzoek van GVA hebben wij vanuit ons netwerk bij Platform Kerk en Aardbeving geholpen bij het organiseren en faciliteren van deze bijeenkomst.

In Den Haag gaan eind juni de deuren open. Een serie gesprekken met betrokkenen van de afgelopen decennia. Verhoren in het openbaar. Wij zijn heel benieuwd wat daar uitkomt. Wij willen er bij zijn. komt u ook? Dat kan digitaal – door mee te kijken online. Of door er echt naar toe te gaan. Wilt u samen met ons naar Den Haag? Laat het ons dan even weten.
Voor meer informatie zie:
- De website van GVA;
- Interview met Marjo op RTV Noord n.a.v. deze dag (3 minuten);
- Het verslag van de commissie over het bezoek aan het noorden;
- De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Titus Braakman en worden met toestemming van RTV Noord gebruikt. Zie voor zijn artikel van 26 april: Ze kreeg de parlementaire-enquêtecommissie op bezoek en moest het voelbaar maken.
Jako Jellema, lid PKA en lid GGB