Een verslag van Jako Jellema

Het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt altijd wel weer licht. Nog nooit zo donker… Heeft onze Ede Staal een nieuwe psalm geschreven? Tijdens de fakkeltocht kwam dit lied voorbij. En het raakte. Het raakte mij en de menigte die voorbij kwam. Beelden van die avond deel ik graag met u. Meer dan tienduizend mensen liepen op die zaterdagavond door de binnenstad van onze provinicie hoofdstad. Opnieuw in de rij. Maar nu uit eigen keus. En niet voor niks.

Een paar dagen eerder stonden mensen letterlijk in de kou voor een subsidiepot die te snel leeg was [1]. En nu weer in de rij. Nu een fakkeltocht voor verbinding. Voor elkaar. En om een geluid te laten horen. Maar welk geluid eigenlijk? Als lid van het Groninger Gasberaad mocht ik deel zijn van de voorbereidingen. Ik vond het wel spannend zo’n fakkeltocht. Een demonstratie kan ruimte geven aan allerlei gevoelens, ook aan frustratie en verdriet. Maar hoe houd je dat in de hand? In deze tijd heeft veiligheid allerlei dimensies die aandacht vragen. Slaat de vlam in de pan als je met fakkels loopt? Achter de schermen is hard gewerkt aan de veiligheid, zowel als het gaat om de volksgezondheid, als in het streven naar een vredige en waardige oplooop. En in grote lijnen is dat gelukt. Onder andere met dank aan de gemeente en politie die constructief hebben meegewerkt en meegedacht.

De kop van de stoet komt langs de Martinikerk met polititie te paard voorop [2].

Er was een brede vertegenwoordiging van de landelijke en lokale politiek [3]. Ik ben zelf deelnemers tegengekomen van bekende politieke partijen zoals Bij1, CDA, ChristenUnie, Partij van de Dieren en SP. Maar voor mij ook een nieuwe: De Partij van de Zuinigheid.

Voor de deelnemers van de fysieke fakkeltocht was er ook een verbinding met de digitale deelnemers. Op de vismarkt konden wij mensen zien die via een beeldverbinding meekeken. Daar zag ik bijvoorbeeld een oud-collega van mij voorbij komen. En heel veel mensen die een kaars hadden aangestoken en zo met ons verbonden waren.

Daarnaast zorgde de lokale omroep ook voor een verbinding op straat. Jan Wigboldus is al jaren voorzitter van het Groninger Gasberaad, en sprak de menigte toe op de markt. Ook zijn woorden op RTVNoord bleven bij velen hangen.
Dat gesprek gemist? Kijk bij 1u20 even mee. [5]

Het waren woorden van verdriet, maar ook een sprankje hoop, want het is nog nooit zo donker geweest, of er komt altijd wel weer licht.

Verwijzingen:

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/13/een-subsidietombola-die-de-groningers-vernederde-a4079235

[2] foto door Jako Jellema

[3] https://twitter.com/PloumenLilianne/status/1482675775958654982 Uit liefde voor Groningen

[4] https://www.instagram.com/p/CYwwUy4I3Hl/  – zoom op de vismarkt met dank aan Hilda Kuipers

[5] link: https://www.rtvnoord.nl/tv/aflevering/fakkelprotest-live/6D96FDF419E4A675C12587C9004A7837