Tal van maatschappelijke – , kerkelijke organisaties en media in Groningen hebben opgeroepen om deel te nemen aan de fakkeloptocht om samen een statement te maken: Respect voor Groningen.

De poster die de Vrijzinnige Protestanten van de provincie Groningen hebben rondgemaild

In totaal werden er 232.537 digitale fakkels aangestoken op zaterdag 15 januari jongst leden en er waren meer dan 10.000 mensen met een brandende fakkel op de Vismarkt in Groningen. De tocht startte daarom vijftien minuten voor aanvang, vanwege een wel hele grote toeloop. Één van de sprekers was oud-nachtburgemeester van de stad Groningen, Chris Garrit. Hij eindigde zijn toespraak met: “Kop d’r veur!” Oftewel, zet ‘m op, geef niet op, houd vol en houd moed.

Ik moet eerlijk bekennen, ik durfde niet te gaan. De volgende ochtend ging ik voor in een fysieke kerkdienst met veelal mensen met een kwetsbare gezondheid. Vanwege mogelijk besmettingsgevaar ben ik daarom niet naar de fakkeltocht gegaan, maar heb ik een digitale fakkel aangestoken en was ik er via de live-uitzending van TV Noord toch een beetje bij.

Op de kaarten is te zien dat overal inNederland digitale fakkels werden aangestoken. De meeste in onze provincie. Illustratie: Dick Vogel/DvhN. Maar ook elders in de wereld werden vele fakkels aangestoken

Vanuit de studio werd onder leiding van Marcel Nieuwenweg met sociaal ondernemer Drewes Wildeman en hoogleraar geestelijke verzorging Hanneke Muthert de demonstratie geduid. Na de start van de tocht en de eerste interviews aldaar leek de sfeer bedrukt en bedroefd. Muthert legde uit dat de bestaansvraag van de Groningers in het geding is. Omdat hun vertrouwen keer op keer wordt geschaad. Mensen hebben drie basale geloofsovertuigingen zo vertelde ze:          

– De wereld is mij goed gezind.

– De wereld is betekenisvol. 

– En ik doe er toe.                                                                                                                       

Als aan die drie gemorreld wordt dan gaan mensen zich afvragen: “Ben ik dan nog de moeite waard? Zien ze mij nog wel staan? Horen mensen wel het verhaal?”, aldus Muthert verwijzend naar de actuele situatie van duizenden Groningers in het aardbevingsgebied. De gaskraan die misschien weer open gaat in plaats van helemaal dicht. Bovendien is de melding van schade, de versterktingsoperatie en het verstrekken van duurzame subsidies ronduit bureaucratisch en vol van loketten, protocollen en procedures. En daardoor ontzettend traag, ontoegankelijk en ontmoedigend. Waardoor bij veel Groningers de cynische gedachte opkomt dat dat misschien wel juist de bedoeling is.

Gaandeweg leek de sfeer tijdens de demonstratie te veranderen. Er was een omslag, van terneergeslagenheid naar kracht, moed en saamhorigheid. Muthert: “Als we die erkenning niet krijgen van instanties waarvan we het heel erg hopen en verwachten dan moeten we het van elkaar krijgen.” Dát zag je tijdens de fakkeloptocht gebeuren! “Waardigheid is wat we zelf kunnen opbrengen. Wij kunnen het op deze manier laten zien. Dat is van ons. En dat pakken ze ons niet af. Dat is wat je zelf ook sterk maakt”, aldus Muthert. De verbondenheid die werd gevoeld dienen we proberen vast te houden omdat we daarmee ook een vuist blijven maken. Geen fysieke vuist om te gaan slaan, maar een vuist om te laten zien waar we voor staan: rechtvaardigheid. Voor onze mooie provincie en haar bewoners. Platform Kerk en Aardbeving blijft zich daarvoor inzetten. Immers, kop d’r veur en kont d’r achter!                                       

Door Greta Huis