‘Kop d’r veur, kont d’r achter’

Aanvankelijk leek de sfeer nog bedroefd en bedrukt. Maar na een tijdje kwam een geweldige omslag: van terneergeslagenheid naar kracht, moed en saamhorigheid. De verbondenheid die werd gevoeld, moeten we vasthouden omdat we daarmee een vuist blijven maken.

Geen fysieke vuist om te gaan slaan, maar een vuist om te laten zien waar we voor staan: rechtvaardigheid. Voor onze mooie provincie en haar bewoners. Platform Kerk en Aardbeving blijft zich daarvoor inzetten. Immers, kop d’r veur en kont d’r achter!

Lees hier hoe Greta Huis, pastoraal werker bij Vereniging Vrijzinnige Protestanten, de fakkeltocht beleefde.

‘Ik werd diep geraakt’

‘Het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt altijd wel weer licht.’ Heeft onze Ede Staal een nieuwe psalm geschreven? Tijdens de fakkeltocht kwam zijn lied voorbij. En het raakte. Mij en de menigte die voorbij kwam.

Meer dan tienduizend mensen liepen op die zaterdagavond door de binnenstad van onze provinciehoofdstad. Een paar dagen eerder stonden mensen letterlijk in de kou voor een subsidiepot die te snel leeg was. En nu weer in de rij, in een fakkeltocht voor verbinding. Voor elkaar, om een geluid te laten horen.

Lees hier hoe Jako Jellema, lid van het Groninger Gasberaad, de fakkeltocht beleefde.

Platform kerk en aardbeving in de media

Uitgelicht! op Family 7 van dinsdag 18 januari – Jako Jellema over bezoek van staatssecretaris Hans Vijlbrief aan aardbevingsgebied Groningen (10 min.)
Kijk hier

De dag van vandaag op Groot Nieuws Radio op dinsdag 11 januari – Voorganger Christiaan Kanis uit Loppersum naar aanleiding van lange rijen voor de SNN-subsidie (9 min.)
Luister hier

Uitgelicht! op Family 7 van vrijdag 7 januari 2022 – Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) en Jako Jellema over het nieuwe kabinet Rutte IV. 
Kijk hier

‘Groningers laten zich niet tegen elkaar uitspelen…’

Groningers. Nuchter, praktisch, kort van stof, houden niet van drama. In de handen spugen en kop d’r veur. Dat ervaren geestelijk verzorgers Martijn van Loon en Marjo van Bergen in veel van hun bewonerscontacten. Ook iets anders valt hen op: de eigen waarheid over jarenlange miskenning en veronachtzaming wordt zichtbaar.

‘In de fakkeltocht zagen wij dat Groningers hun eigen waarheid verwoordden en lieten zien. Met termen als respect, waardigheid, verbondenheid, onmacht, verdriet. Over erkenning, vertrouwen, elkaar vasthouden. Te grote woorden voor het dagelijks leven, nu ineens vanzelfsprekend.’

Tijdens de fakkeltocht nam veerkracht tegen onrechtvaardigheid toe. Groningers laten zich niet tegen elkaar uitspelen. Lees hier de opinie die hierover dit weekend in Dagblad van het Noorden werd geplaatst.


Liebrecht Hellinga, predikant van de Baptisten Gemeente Winschoten, neemt afscheid als ‘Contactpersoon Kerken’ van Platform Kerk en Aardbeving. 

Na bijna zeven jaar actief te zijn geweest voor het Platform merkt hij dat zijn energie en enthousiasme voor een groot deel zijn weggestroomd, mede door corona.
‘De kerk is van betekenis voor de samenleving, waar zij ook zelf deel vanuit maakt. De boodschap van de kerk is een van vertrouwen, hoop, hoe zinvol te leven in deze wereld ondanks de dagelijkse omstandigheden.’ Lees hier het verhaal over het vertrek van Liebrecht.

Steun ons

Het Platform Kerk en Aardbeving bestaat uit voorgangers uit het aardbevingsgebied. Om er namens én voor de kerken te zijn, hebben we financiële middelen nodig. Daarom willen de kerken vrijmoedig om een bijdrage vragen.

NL47 ABNA 0247 7800 06 t.n.v. Stichting Kerk en Aardbeving